

Masaj en eski tedavi yöntemlerinden biri olup yaygin bir kullanim alanina sahiptir. Bati ve Dogu kültürlerinde yüzyillar boyu masaj, gerek klinik gerekse akademik açidan bu alana önderlik eden çesitli ekollerin temsilcileri tarafindan gelistirilmis ve manuel tedavi yöntemleri arasinda vazgeçilmez bir yer edinmistir. Insan sagligi fizyolojik, fiziksel ve psikolojik olarak tam bir iyilik hali olarak tanimlanmaktadir. Masaj, tüm bu sistemler üzerinde olusturdugu tedavi edici etkileri ile sagligin korunmasinda ve iyilestirilmesinde güçlü bir rol üstlenir. Klasik masaj ya da diger adiyla Isveç masaji ise bu tekniklerin temelini olusturur.
Bu kitapta masaj tekniklerinin tarihçesine ve tüm dünyada kullanilan tekniklere kisaca deginilmistir. Kitabin esas amaci ise klasik masaj tekniklerini resimler esliginde okuyucuya aktarmak ve her bir vücut kismi için uygulama yöntemini basit ve anlasilir sekilde ögretmektir.
Kitabin hedef kitlesi fizyoterapi ögrencileridir. Masaj ile ugrasan kisilerin, bu sanati etkin olarak kullanabilmeleri, insan vücudunun anatomi, fizyoloji ve patofizyolojisini bilmeleri ile mümkündür. Bir baska deyisle, masaj deneyimsiz kisilerin elinde, mevcut tedavi potansiyelini açiga çikarmada yetersiz kalacak bir degerdir. Masaj yalnizca ellerle uygulanan mekanik bir islem degildir. Masaj uygulamalari ile klinikte spesifik tedavi sonuçlarinin elde edilebilmesi için yöntemin, bu alanda egitim görerek yüksek düzeyde kognitif ve psikomotor beceriler edinmis olan kisilerce uygulanmasi gerekir. Egitimli kisiler tarafindan, dogru tekniklerin kullanimi, masaj uygulamalarinin, fizik tedavi ve rehabilitasyon, sporcu sagligi, psikiyatri, onkoloji, nörolojik rehabilitasyon gibi bir çok alanda saglam bir yer edinmesini saglamistir.
Kitabin birinci bölümünde, masajin tarihsel gelisimi üzerinde durulmustur. Ikinci bölümde, genel olarak masajin tanimina ve dokunmanin iyilestirici etkilerine deginilmistir. Kitabin büyük bir kisminda, masaj teknikleri arasinda en fazla kullanilan Isveç tipi klasik masajdan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde, masajin fizyolojik, biyomekanik, nöral ve psikolojik etkilerinde rol alan mekanizmalar tartisilmistir. Dördüncü bölümde, masajin kullanim alanlari, güncel literatür sonuçlari esliginde aktarilmistir. Diger bölümlerde, klasik Isveç masaj tekniginde kullanilan el hareketleri resimlerle ayrintili bir sekilde okuyucuya aktarilmis, pratik uygulamalar için gereken masaj ekipmani tanitilmis, hastanin ve fizyoterapistin masaj uygulamasina nasil hazirlanacagi hakkinda ayrintili bilgi verilmistir. Son bölümde ise tüm vücut ve ekstremiteler için klasik masaj uygulama teknikeri, fotograflar ve sekillerle desteklenerek açiklanmistir.
Bu kitabi yazarken, yillarin birikimi ve deneyimi bana isik olsa da saglam bir egitim geçmisine sahip olmanin avantajini yasadim. Bu vesileyle, masaj tekniklerinin temelini ögrendigim, bilimsel ve titiz bir bakis açisi ile beni ve birçok fizyoterapi ögrencisini yetistirmis olan saygideger hocam Dr. Sezgin Baltacioglu’ya minnet ve tesekkürlerimi sunarim. Kitapta yer alan fotograflarin çekiminde yardimlarini esirgemeyen meslektaslarim Aytül Özdil, Alp Esrefoglu, Eda Tünay ve Betül Bilgin’e çok tesekkür ederim. Basta Ali Çelik olmak üzere tüm Hipokrat Yayincilik ekibine ve kitabin mizanpaji için özveri ile çalisan Hüseyin Çaglikasap’a tesekkürlerimi sunarim.
Ögrencilerim ve meslektaslarima yararli olmasi dilegiyle…
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade