• -20%
Çağdaş Tarım Sorunu
search
  • Çağdaş Tarım Sorunu

Çağdaş Tarım Sorunu

₺150,00
₺120,00 20% kazanın
Vergi dahil
Barkod
9789755338859
Yazar
Zülküf Aydın
Yayınevi
Imge Kitabevi Yayınları
Adet
Stoktaki son ürünler


Türkiye’de istihdamin yüzde 21’i tarimda gerçeklesiyor ve köylülük, ülke emekçilerinin en kalabalik iki sinifindan birini olusturuyor. Ne var ki, bu sektör milli gelirin sadece yüzde 7’sini üretmektedir. Bu azgelismis yapi ve ona bagli göreli yoksulluk niçin, nasil kroniklesmistir? Tarim ve köylülügün kaderi üzerinde Türkiye’de arastirmayi sürdüren bir avuç iktisatçidan biri olan Zülküf Aydin bu soruya isik tutuyor.

Kitap, bu sorunu, küresellesmenin, finansallasmanin dünya tarimina yansimalarina bakarak incelemeye basliyor; bulgularini Türkiye’ye tasiyor. Gösteriyor ki, bu dönüsüm, tarimin uluslararasilasmasi ile sonuçlanmistir. Türkiye’de de çok uluslu sirketlerin öncelikleri, devletin korumaci, destekleyici politikalarinin yerine geçmistir. Bu çalkantili sürecin Anadolu köylerindeki ekonomik ve toplumsal sonuçlari Çagdas Tarim Sorunu’nda güncel örneklerle betimleniyor.

Türkiye’de tarim ve köylülügün kaderi Iç içe girmis, giderek unutulan bu konu, öyle umuyorum ki, Zülküf Aydin’in kitabi ile yeniden hatirlanacak; gündeme gelecektir.

-Korkut Boratav-



1980 sonrasinda, IMF, Dünya Bankasi ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlarin denetimi altinda, gelisen ülkelerde ve bu arada Türkiye’de tarim hizli bir dönüsüm geçiriyor. Çok uluslu sirketler tarimin hemen her alanina girip etkinliklerini artiriyorlar. Türkiye’de son dönemde çikarilan tütün, seker, tohum ve diger tarim yasalari bu sürecin en belirgin örneklerini olusturuyor.

Türkiye tarimi üzerine yaptigi önemli incelemelerle taninan degerli arastirmaci Zülküf Aydin bu kitapta günümüz Türkiye’sinde ve dünya ölçeginde köylülükle, daha dogrusu, tarimsal üreticilerle ilgili inceleme ve tartismalari saglam bir temele oturtabilmek için, kökenleri 19. yüzyilin sonlarina kadar giden ve 1970’li ve 1980’li yillarda Türkiye’de de bir hayli yanki bulan Tarim Sorunu tartismalarini tekrar gündeme getiriyor.

Zülküf Aydin günümüzde artik küresel ekonomiden uzak hiçbir köse kalmadigi ve meta üretimi genellesmis oldugu için, Türkiye’de ve gelisen ülkelerdeki Tarim Sorunu nu da küresel düzeyde emek ve sermaye arasindaki iliskilerin bir parçasi olarak ele almak gerektigini savunuyor.

-Sevket Pamuk-


1 Öğe
 

Güvenli Ödeme

 

Hızlı Teslimat

 

Kolay İade