Bizans Imparatorlugu, gücünün doruk noktasina ulastigi 11. yüzyilin baslarindan itibaren, tahta çikan imparatorlarin takip ettigi yanlis politikalar neticesinde siyasî, askerî ve ekonomik bir gerileme içerisine girmistir. Baskentteki iç mücadeleler, imparatorlugu, Malazgirt Savasi’na götüren bir kargasa sürecine sürüklemistir.
Ayni dönemde Yakindogu cografyasina giren Selçuklular, kisa sürede Iran cografyasinda güçlü bir devlet kurmayi basarmis, ardindan Azerbaycan üzerinden Anadolu’ya girmis; Sultan Alp-Arslan (1063-1072) döneminde de Anadolu’nun iç kesimlerine kadar uzanan akinlar düzenlemeye baslamislardir. Bütün bu gelismeler neticesinde, Bizans sarayinda, Selçuklu akinlarina karsi koyacak bir imparator arayisina girilerek deneyimli bir komutan olan Romanos 4. Diogenes’in (1068-1071) tahta çikarilmasina karar verilmistir.
Bu özgün çalisma, bir yandan Imparator Romanos 4. Diogenes’in biyografisini, devrin ana kaynaklari ve modern arastirmalara dayanarak okuyucuya sunarken, diger yandan da Malazgirt Savasi’nin arka planini basarili bir sekilde ortaya koymaktadir.
Prof. Dr. Osman Gazi Özgüdenli
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade