Günümüzün en üretken Marksist tarihçilerinden Vijay Prashad, Esmer Milletler’de yirminci yüzyila damgasini vuran Üçüncü Dünya’nin tarihini, “halklarin tarihi” çerçevesinde ele aliyor.
Üçüncü Dünya’yi sadece cografi bir tanimlama ya da uluslararasi bir ittifak modeli olmaktan ziyade, yüzyillar süren esaretin ardindan sömürgeciligin zincirlerini kiran halklarin siyasi, iktisadi ve kültürel mücadelelerinin bütünü olarak gören Prashad, Soguk Savas’a dair siradan siyasi tarih anlatilarinin ötesine geçen bir çalismayla çikiyor okurun karsisina.
Üçüncü Dünya’nin tarihini, bir fikir olarak dogdugu 1920’lerden, dünyanin gündemini belirledigi 1960’lara ve nefesini tüketerek kendi mirasina sirt çevirdigi 1980’lere kadar, bilimsel titizligi elden birakmadan, son derece canli ve etkileyici bir anlatimla aktariyor.
Nehru, Nasir ve Tito gibi Üçüncü Dünya’nin “dev” siyasi figürlerinin oldugu kadar, Bolivyali madencilerin, Jamaikali kadin isçilerin,Tanzanyali köylülerin, emperyalizmin kültürel boyunduruguna karsi bayrak açan entelektüellerin de hikâyesi bu ayni zamanda.
Prashad geçmis güzel günlere methiye düzmek ya da yiten umutlarin arkasindan agit yakmak yerine, Esmer Milletler’de bu hikâyenin bugüne ve gelecege biraktigi mirasin izini sürüyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade