Kıbrıslı Hilmi Hayatı, Edebi Kişiliği, Divançesi Ve Diğer Şiirleri


28,00 TL
SKU 9786059408981
Yazar Beyhan Kesik Hamza Koç Kübra Kaçar
Yayınevi Kesit Yayınları

Klasik Türk siiri zevkiyle yetisen Hilmî, 1782’de Kibris’ta dogdu. Iyi bir tahsilin ardindan Arapça ve Farsçayi bu dillerde siir yazabilecek derecede ögrendi. Müderrislik pâyesine kadar yükseldi. II. Mahmut’un takdirini kazanarak Istanbul’a davet edildi. Her firsatta II. Mahmut’a olan bagliligini dile getirip onun yenilige dair icraatlarini manzumeleriyle övmekten geri kalmadi.
Dîvânçesinin yani sira kendisine ait oldugu kabul edilen Ümmü Haram’in (Hala Sultan) Hâl Tercümesi adli bir eseri daha vardir. Hilmî’nin manzumelerindeki, özellikle de tarih kitalarindaki, basarisi dikkat çekicidir. Sairin siirleriyle, yasadigi yüzyilin sosyal hayatina isik tuttugunu ve tarihe kaynaklik ettigini söylemek mümkündür. Fes devrimiyle ilgili manzumeleri bunun güzel bir örnegidir. Bütün bunlardan hareketle Hilmî’nin, birinci sinif bir sair olmasa da, yetenekli oldugunu kabul etmek gerekir.
Sözün özü, Hilmî’nin siirlerinin toplandigi bu çalismayi edebiyatseverlerle bulusturmaktan ve klasik siire gönül verenlere takdim etmekten mutluluk duyariz.